Nieuws - branche

Studie effect tapijt en luchtfilters

Op scholen in een omgeving met een slechte luchtkwaliteit hebben kinderen vaker last van luchtwegklachten. Met compacte luchtfilters en stofvangende tapijttegels kunnen scholen een groot deel van het fijnstof in klaslokalen wegfilteren. Vooral scholen die geen centraal luchtbehandelingssysteem hebben, kunnen hiermee de luchtkwaliteit in de klassen eenvoudig verbeteren. Dit blijkt uit een studie van het Radboudumc.

Vitaler leven door verantwoord zitten.

Onlangs meldden NRC Handelsblad en Eenvandaag dat zitten een ernstig effect heeft op de gezondheid van een mens. ‘Een zittend leven duurt niet lang’, kopte het NRC. Mensen die elke dag vele uren zittend doorbrengen, hebben volgens de berichtgeving 40 tot 60 procent kans om sneller te overlijden in vergelijking met mensen die relatief weinig uren per dag zitten. Betekent dit dat de gemiddelde kantoormedewerker, die immers dikwijls zijn werkuren zittend doorbrengt, een vroegtijdige dood te wachten staat?

Leerlingen rustiger dankzij bredere aanpak akoestiek

Het verbeteren van de akoestiek door het terugbrengen van de nagalmtijd in klaslokalen leidt tot betere les- en leerprestaties, sneller begrip van de lesstof door leerlingen en minder stress bij docenten. Het was al bekend dat lawaai - van buiten en binnen de school - de schoolprestaties sterk beïnvloedt. Dat het aanpakken van het specifieke aspect van nagalmtijd in het lokaal een ingrijpend effect heeft op zowel leerlingen als leraren, is nu voor het eerst uitgebreid aangetoond, in lokalen die ook echt gebruikt werden, met de daarbij behorende geluidniveaus en effecten hiervan.

Onderwijs attent op vloerbedekking

Bij Bouwkennis is de 'Onderwijs Bouwplannen Scan 2013' verschenen. Daaruit komt naar voren dat projectvloerbedekking zonder meer een punt van aandacht is bij verantwoordelijken in de onderwijssector.