Nieuwe ‘bionische’ Flotex-collectie

Forbo Flooring presenteert zijn nieuwe Flotex-collectie. De high-tech vloerbedekking, die de gunstige eigenschappen van textiele en van vlakke, veerkrachtige vloeren verenigt, levert niets minder dan ‘bionische vloerprestaties’, zo prikkelt de vloerenmaker uit Assendelft onze nieuwsgierigheid.

Bionica is het onderzoek naar de werking van systemen in de natuur en de technologische toepassing daarvan, en ook bij de ontwikkeling van Flotex is naar de natuur gekeken. Zo zijn de 80 miljoen minuscule polyamidevezels (flock) per vierkante meter Flotex zo sterk als een bamboeconstructie, aldus preciseert Forbo Flooring, maar bieden het comfort van zacht mos. En net als mos, keert het materiaal ook altijd terug naar zijn oorspronkelijke vorm. De anti-slipkwaliteiten van de collectie, zowel in natte als droge omstandigheden, doen dan weer denken aan de lamellen en duizenden kleine haartjes onder de pootjes van de gekko, die het diertje in staat stellen om te klimmen zonder uit te glijden. Bovendien, zoals een honingbij pollen verzamelt met zijn harige pootjes en op het juiste moment weer afgeeft aan een bloem, vangt Flotex fijnstof, huisstofmijt en allergenen die vervolgens eenvoudig opgezogen kunnen worden. Daar blijft het niet bij, want het rijke kleurenpalet van de natuur wordt bij het fabriceren van Flotex nagebootst door precisiedruk technologie.

‘Colour’, een van drie nieuwe deelcollecties, kent een drietal dessins in een rijke schakering van kleuren en nuances. Forbo Flooring adviseert deze voor de onderwijs-, gezondheids-, zorg- en werkomgeving, en de leisurebranche. ‘Linear’ bestaat uit vijf lineaire dessins in verscheidene kleurstellingen voor wat speelsere educatieve omgevingen, dan wel bepaalde recreatie-, horeca- en retailgelegenheden. ‘Vision’ is een ontwerpbank van meer dan 500 ‘High Definition’-prints, met een optie voor het creëren van eigen dessins en kleuren. De duurzame Flotex bestaat voor tweederde uit gerecycled materiaal. Het product is uitgerust met het antimicrobiële middel Sanitized, dat schadelijke bacteriën als MRSA, E.coli en voetschimmels aanpakt. Flotex is verkrijgbaar in zowel banen als tegels. De collectie is in bezit van de ‘Seal of Approval’ van de British Allergy Foundation.